Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсурд за една демокрация". Журналистически организации защитиха репортер от действия на МВР


Димитър Стоянов
Димитър Стоянов

Асоциацията на европейските журналисти в България състави „предупредителен протокол“ на министъра на вътрешните работи. Министър Христо Терзийски е предупреден да не нарушава правата на журналистите, нито лично, нито чрез действията на подчинените си.

Ироничната инициатива на АЕЖ е в отговор на действия на МВР срещу журналиста Димитър Стоянов. Става дума за случай, при който полицейски служители са съставили предупредителен протокол на репортера. Стоянов е предупреден да не общува с бизнесмен, обект на негово разследване. Той обаче е отказал да подпише документа.

Стоянов огласи историята в публикация в сайта Bird. Той твърди, че е опитал да се свърже с бизнесмена Христо Близнаков във връзка с разследване за злоупотреба с европейски средства. Целта на Стоянов е била да му зададе въпроси относно данни, на които се е натъкнал. Според разказа на журналиста, бизнесменът е отправил заплаха към него и му е затворил телефона.

Стоянов е подал жалба срещу тази заплаха. Резултатът обаче се оказва „предупредителен протокол“ от страна на МВР към самия журналист.

Ето защо от АЕЖ също под формата на „протокол“ напомнят на министъра на вътрешните работи, че „ако продължава да нарушава правата на представители на медиите с действия или бездействия ще носи морална и политическа отговорност“.

"Репортери без граници" нарекоха случая на Димитър Стоянов "абсурден за една демокрация" в публикация в Туитър и призоваха властите да осигурят защита на журналиста и да разследват заплахите, които той е получил.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG