Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алесандра Галони, за която фактите са сърцето на журналистиката


Алесандра Галони
Алесандра Галони

Над 2450 журналисти и повече от 200 офиса в цял свят. 170 годишна история и 7 награди “Пулицър“ само в последните 10 години. 628 млн. долара приходи на година и печалба от над 70 млн. долара. Така накратко изглежда една от най-уважаваните новинарски медии в света – Ройтерс.

Често определяна за създател на стандарти в журналистиката, в 170-годишната си история информационната агенция Ройтерс винаги е била управлявана от мъже. От понеделник обаче това ще се промени, тъй като начело на организацията като главен редактор ще застане Алесандра Галони.

“За 170 години Ройтерс е стандарт за независима, достоверна, глобална журналистика. За мен е чест да бъде начело на нюзрум от световна класа, пълен с много талантливи, отдадени и вдъхновяващи журналисти“, каза Галони веднага след обявяването на назначението ѝ.

Президентът на Ройтерс Майкъл Фрайденберг заяви, че Галони е избрана след продължителен конкурс, проведен на глобално ниво, в който са се включили редица кандидати от Ройтерс и други медийни организации.

Алесандра Галони е родена в Рим. Журналистическата ѝ кариера започва в италианската редакция на Ройтерс, където работи като репортер. През 2000 г. започва работа като репортер, а по-късно и като редактор в “Уол Стрийт Джърнъл“. Там тя се задълбочава в работата по финансови и бизнес новини и анализи, за което ѝ помага образованието е в Харвард и London School of Economics.

През 2013 г. отново се завръща в Ройтерс като става редактор в бюрото, отговарящо за Южна Европа. От 2016 г. тя вече е редактор на отдела за световни новини, базиран в Лондон.

Галони смята, че модерната журналистика е изправена пред две много сериозни предизвикателства. Едното е свързано с технологичното развитие и начина, по който новините се представят и разпространяват. Заедно с промените потреблението на информация, особено от по-младата аудитория, това прави традиционния модел за работа на медиите несъвместим с настоящето.

Другото голямо предизвикателство е от гледна точка на политиката и увеличената поляризация на обществата, която от своя страна създава поляризация на медиите. Това води до появата на такива организации, които създават новини за една или друга аудитория, а не се фокусират върху фактите.

“В Ройтерс вярваме, че най-добрият начин да върнем доверието е да се върнем към бъдещето. Медийните организации трябва да се фокусират върху старомодния начин на съобщаване на новините само на база на фактите, което е сърцето на журналистическата професия“, казва Галони.

През 2020 г. Галони стана носителка на приза за редактори Лорънс Минард на наградите “Джералд Лоб“ за бизнес и финансова журналистика.

Тя обещава, че ще работи за разширяването на възможностите на медията да достига до нови и различни аудитории, чрез търсене на нови формати, но и с увеличаването на дейността, свързана със събития, както и отразяването на бизнес и финансови новини.

Предизвикателството, което предстои пред нея, е да продължи процеса на модернизация, който доведе до създаването на множество екипи в медията, свързани с анализа на данни, създаването на графики и използването на алгоритми за по-бързото и насочено разпространение на новините.

Освен за професионалните си качества, Галони е ценена от колегите си и заради харизматичното присъствие.

“Добрата журналистика помага на хората да вземат по-добри решения, а за да правят информиран избори хората се нуждаят от факти, синтез, вникване в дълбочина, а не от мнения“, казва Галони.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG