Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ ще предложи бившия външен министър Даниел Митов за премиер


Даниел Митов
Даниел Митов

ГЕРБ ще предложи бившия министър на външните работи (2014-2017) Даниел Митов за премиер. Това съобщи лидерът на партията Бойко Борисов в живо включване във Фейсбук в сряда. По-рано през деня настоящият премиер каза, че няма да се кандидатира за поста отново, а вместо това ще предложи човек „с много ясна, европейска, натовска ориентация“.

Даниел Митов беше външен министър във второто правителство на Бойко Борисов от квотата на Реформаторския блок. В началото на политическата си кариера той беше член на Демократи за силна България (ДСБ), която днес е част от коалицията "Демократична България". Митов беше и номинация на България за специален представител на ЕС в Либия.

През декември 2017 г. Софийска градска прокуратура внесе срещу Даниел Митов обвинителен акт за престъпление по служба заради договор, който е сключен по негово време и е нанесъл финансови щети на МВнР. По-късно обвинението беше изменено в злоупотреба с доверие. През април 2020 г. Митов беше окончателно оправдан по всички обвинения.

Даниел Митов беше избран за депутат на изборите на 4 април от листата на ГЕРБ. Той беше втори в листата в 25-и избирателен район в София след лидера на партията Бойко Борисов. След това съобщи, че е станал член на партията.

След изборите Даниел Митов няколко пъти каза пред журналисти, че е редно кандидат за премиер да бъде лидерът на партията, спечелила изборите – Бойко Борисов.

ГЕРБ получи най-много гласове на изборите за парламент на 4 април. В коалиция със СДС партията събра 26,18% от вота. Конституцията предвижда първата политическа сила да получи първия мандат за съставяне на правителство.

ГЕРБ имат 75 депутати, партията на Слави Трифонов - 51, БСП са с 43 депутати, следват ДПС с 30, "Демократична България" с 27 и "Изправи се! Мутри вън!" с 14.

ГЕРБ няма достатъчно депутати в парламента, за да управлява сама. Останалите партии, дадоха заявка, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ.

В сряда Борисов съобщи също, че настоящата председателка на парламента Цвета Караянчева ще бъде предложена отново за същия пост. Председател на парламентарната група на ГЕРБ ще бъде Десислава Атанасова.

Борисов подаде заявление, че не желае да е депутат, въпреки че беше избран от София и Пловдив, където водеше листите на ГЕРБ.

“Трябваше да се явя да ги победя лидерите на другите партии, трябваше, за да им завра чекмеджета, шкафове, лъжи, манипулации, компромати... във задния двор”, каза Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG