Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-дългата война на Америка". Байдън обяви изтеглянето от Афганистан


Джо Байдън

Президентът Джо Байдън обяви решението си да изтегли всички американски войници от Афганистан до 11 септември - точно 20 години след терористичните атаки на Ал Кайда срещу САЩ, които предизвикаха началото на конфликта.

"Време е да сложим край на най-дългата война на Америка", каза Байдън по време на реч в Белия дом в сряда.

"Време е американските войници да се приберат у дома".

Байдън каза, че постепенното намаляване на останалите 2500 американски войници в Афганистан ще започне на 1 май. Предишният президент Доналд Тръмп беше обявил 1 май като крайна дата за изтегляне.

"Няма да се втурнем да напускаме. Ще го направим отговорно, осъзнато и безопасно. Ще го направим в пълна координация с нашите партньори.

Байдън призова регионалните сили като Пакистан, Индия, Китай, Русия и Турция да подпомогнат процеса в Афганистан.

Американският президент обеща подкрепа за правителството в Кабул, но не и военна.

Малко след изявлението на Байдън, НАТО обяви, че алиансът е решил да започне изтеглянето на своите части от Афганистан на 1 май.

Американските 2500 войници са част от контингента на НАТО, който наброява 9600 военни. България участва със 120 военносужещи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG