Връзки за достъпност

Извънредни новини

COVID-19 в Бразилия: По-заразен вариант, повече млади хора в интензивните отделения и хаос


Сестри в бразилска клиника разработват упражнения за възстановяване на пациенти с COVID-19 на 31 декември 2020 г.
Сестри в бразилска клиника разработват упражнения за възстановяване на пациенти с COVID-19 на 31 декември 2020 г.

Бразилският вариант на коронавируса е 2,5 пъти по-заразен от първоначалния коронавирус и е по-устойчив на антитела. Това съобщиха учени от бразилския институт за обществено здраве Fiocruz, изследващи мутациите на вируса в страната.

Вследствие на по-заразния вариант два пъти повече хора са починали в Бразилия от COVID-19 през март, отколкото през който и да било друг месец от пандемията. Тази мутация беше открита за първи път именно в тази страна. Бързото й разпространение породи безпокойство в целия свят.

До момента от COVID-19 в Бразилия са починали повече от 350 000 души. Това превръща страната във втората най-засегната в света след САЩ по брой на жертвите.

Проучванията показват, че новият P1 вариант на вируса продължава да мутира по начин, който може да го направи по-издръжлив срещу антитела. „Това е особено тревожно, защото вирусът продължава да напредва в еволюцията си“, каза Фелипе Навека, един от авторите на изследването за новооткрития вариант P1.

Навека посочи, че промените наподобяват мутациите, наблюдавани в още по-агресивния южноафрикански вариант, срещу който някои от ваксините имат значително по-намалена ефикасност, сочат проучванията.

Поради опасения от разпространениeто на новия щам във вторник Франция спря всички полети от и за Бразилия. По-рано Испания и Португалия също временно преустановиха полетите до южноамериканската държава.

Изострящата се епидемия от COVID-19 в Бразилия засяга и все повече млади хора. Миналия месец повече от половината от настанените в интензивни отделения са били под 40-годишна възраст, сочи доклад на Бразилската асоциация по интензивна медицина, цитиран от Ройтерс.

Все още не са ясни причините за по-ниската възраст на пациентите, но според някои учени това се дължи именно на новия вариант на вируса.

В четвъртък болниците алармираха, че не им достигат лекарства, а леглата в интензивните отделения са запълнени до пълен или почти пълен капацитет. Организацията „Лекари без граници“ определи действията на бразилските власти като провал и ги обвини в създаването на „хуманитарна катастрофа“.

„Всяка седмица отбелязваме нов мрачен рекорд по брой смъртни случаи и новозаразени - болниците са препълнени и въпреки това все още липсва координирана и централизирана реакция“, каза на брифинг президентът на „Лекари без граници“.

Тежката ситуация в страната е и причината местният сенат да създаде специална комисия, която да разследва президента Жаир Болсонаро и действията му по време на пандемията. Крайнодесният Болсонаро беше критикуван заради пренебрежителното си отношение към пандемията. Той беше нарекъл коронавируса „просто малък грип“ и отхвърли призивите на здравните експерти и на местните власти за по-строги мерки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG