Връзки за достъпност

Извънредни новини

Някои страни няма да спазят срока за възстановителните си планове, смята ЕК


Зам-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. Снимката е архивна.
Зам-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. Снимката е архивна.

Някои от държавите в ЕС няма да успеят да представят навреме плановете си за възстановяване от пандемията. Това стана ясно от изказване на зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис късно вечерта в петък, цитирано от Ройтерс.

Според Домбровскис закъснението на отделни страни няма да забави общото изпълнение на плана за ЕС.

Крайният срок за представянето на националните планове в Брюксел изтича на 30 април. Дотогава всяка страна трябва да посочи как смята да похарчи дела си от европейската схема за заеми и грантове. Общата сума за целия ЕС е 750 млрд. евро.

По този антикризисен фонд България може да разчита на 12.2 млрд. евро. Половината от тях са грантове, които не трябва да се връщат.

По-рано тази седмица стана ясно, че правителството в София няма да разглежда българския Национален план, за да го изпрати в срок до Брюксел, а ще остави това на следващото правителство.

България, която проведе избори на 4 април, се управлява от кабинет в оставка. Разпределението на мандатите в Народното събрание и конституционната процедура показват, че е малко вероятно страната да има ново правителство до 30 април, когато изтича крайният срок за представяне на националните планове.

"Някои държави членки са почти готови и представянето на плановете им до края на април е постижимо. За други изглежда по-трудно. Финализирането ще изисква малко повече работа за още няколко седмици", каза Валдис Домбровскис в петък.

Той уточни, че забавянето на някои от националните планове няма да забави схемата като цяло.

Целта на заемите и грантовете, които всяка страна от ЕС ще получи, не е само в това да се помогне на възстановяването на икономиките, но и да се гарантира, че след пандемията те ще станат по-зелени и по-дигитализирани, пише Ройтерс.

За да получи парите, всяка страна трябва да задели 37% от средствата за намаляване на емисиите от въглероден диоксид и 20%, за да направи икономиката по-добре подготвена за дигиталната епоха чрез инвестиции и реформи. Финансирането ще се извършва на части до 2026 г.

Според процедурата държавите от ЕС трябва не само да представят плановете си, но и да ратифицират своите увеличени бюджетни гаранции за цялостния евробюджет. Това би гарантирало, че заемите ще бъдат върнати.

Засега най-малко 17 страни са ратифицирали увеличените гаранции, наричани Решение за собствените ресурси (Own Resources Decision). Това е процес, който ще отнеме повече време от подготвянето на плановете, пише Ройтерс.

Без всички 27 национални ратификации ЕК не може да започне да тегли заеми и правителствата не могат да получат никакви средства, потвърди Домровскис.

"Ако ратификацията на Решението за собствените ресурси е приключила във всички държави членки през юни, а ние сме уверени, че именно такъв ще бъде случаят, то ние като Европейска комисия можем да излезем на пазарите и да вземем заеми, и да направим първи плащания през юли", каза той в петък.

През тази година страните от ЕС могат да получат до 13% от общия си дял.

Тъй като повечето ще искат основно грантовата част от парите, цялата финансова инжекция от ЕС за тази година вероятно ще бъде около 44-45 млрд. евро, уточнява Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG