Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов каза, че връща щаба за COVID-19, след като го беше закрил


Премиерът в оставка Бойко Борисов и здравният министър в оставка Костадин Ангелов по време на брифинга в неделя.

Премиерът в оставка Бойко Борисов възстанови Нацоналния оперативен щаб за противодействие на пандемията. Това съобщи самият той по време на брифинг, даден от партията му ГЕРБ в неделя.

По-рано тази седмица от пресслужбата на правителството казаха, че Националният оперативен щаб (НОЩ) е разпуснат, без да посочат причините за това решение. Веднага след това здравният министър Костадин Ангелов определи закриването на щаба като логично решение, обусловено от това, че правителството е в оставка, а следващото е в правото си да създаде нов орган за управление на кризата.

В неделя Борисов отхвърли като неверни твърденията, че решението му за закриване на НОЩ е било продиктувано от реваншизъм. На въпрос дали възстановяването на щаба е станало с издадено решение, премиерът в оставка каза, че "чисто юридически" правителството няма право "да подписва".

За разпускането на НОЩ беше съобщено на 15 април, а Борисов обяви отмяната на това разпускане само три дни по-късно - в неделя, 18 април. И в двата случая не бяха посочени аргументи за съответното действие.

"Координиращ орган на борбата с COVID-19 трябва да съществува, защото епидемичният процес продължава и трябва да се вземат решения", каза пред БНР в неделя главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който е и член на НОЩ.

НОЩ беше създаден със заповед на Бойко Борисов на 26 февруари миналата година, за да координира действия на различни инстуции, ангажирани в противодействието на пандемията от COVID-19 в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG