Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-масивното разгръщане". Русия има повече военни до Украйна от анексията на Крим


Руски военни в кримския град Балаклава в началото на март 2014 г.
Руски военни в кримския град Балаклава в началото на март 2014 г.

Русия е струпала повече военни и техника в района на границата си с Украйна, отколкото през 2014 г., когато анексира Крим. Това обяви говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от Франс прес.

Той не спомена конкретния брой на руските военни, разположени по украинската граница, но определи ситуацията като много тревожна.

Преди ден първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че Москва е струпала в района 150 000 военни. Впоследствие обаче службата му коригира този брой до 100 000, без да уточни кое е наложило промяната.

"Това е най-масивното разгръщане след 2014 г., когато беше нарушен суверенитетът и териториалната цялост на Украйна", коментира Джон Кърби на пресконференция.

"Руснаците казват, че става дума за учения. Според нас не става много ясно, че това е целта", добави говорителят на Пентагона, призовавайки Русия да разясни намеренията си.

Украински войник бе убит, а друг бе ранен в неделя при сблъсъци с проруски сепаратисти в Източна Украйна. Киев се страхува, че Кремъл, отдавна смятан за военен и политически съюзник на проруските сепаратисти в Донбас, търси претекст да атакува. Москва уверява, че не заплашва никого и на свой ред осъжда украинските провокации.

Досега военният конфликт в украинските райони Донецк и Луганск отне живота на над 13 000 души, а близо милион и половина бяха разселени след началото на боевете преди 7 години.

"Демонстрация на сила и натиск върху Украйна"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG