Връзки за достъпност

Извънредни новини

"На ръба на колапс". Индийската столица въведе пълен локдаун заради COVID-19


Хиляди индийци се струпаха на автогарите в Ню Делхи, отправяйки се към родните си места, след новината за удължаването на локдауна в столицата на страната
Хиляди индийци се струпаха на автогарите в Ню Делхи, отправяйки се към родните си места, след новината за удължаването на локдауна в столицата на страната

Властите в индийската столица Ню Делхи въведоха пълен локдаун в опит да овладеят ситуацията с коронавируса и да намалят натиска върху болниците. Затварянето ще продължи до следващия понеделник.

Новата мярка става факт, след като за шесто поредно денонощие Индия регистрира повече от 200 000 нови случаи на коронавирус. Във вторник са починали 1761 души, с което общият брой на жертвите в страната достигна 180 530. Болниците в Ню Делхи съобщиха за недостиг на легла, кислород и основни лекарства.

„Здравната система в Делхи е на ръба на колапс. Ситуацията с COVID-19 е доста критична“, каза ръководителят на правителството на Делхи Арвинд Кеджривал. По думите му „ако не наложим локдаун сега, ще се изправим пред още по-голяма катастрофа“.

Десетки хиляди мигранти, разботещи в индийската столица, побързаха да хванат влакове и автобуси до родните си места, провокирайки опасения за допълнително разпространение на вируса вътре в страната.

Локдаунът в 22-милионния град започна през уикенда, но беше удължен с една седмица, за да се предотврати колапс на здравната система. Според ограниченията почти всичко ще бъде затворено, с изключение на магазини, които предоставят основни услуги като хранителни стоки или лекарства.

Хората не трябва да напускат домовете си, като изключение се прави само по няколко причини. За разлика от предишното затваряне, при което работещите в Делхи бяха принудени с дни да се придвижват пеша до родните си места, сега ще бъде разрешено придвижването до летища или гари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG