Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Виновен!" Бившият американски полицай Дерек Шовин ще получи присъда за убийство на чернокожия Джордж Флойд


Дерек Шовин на снимка от затвора след ареста си в края на май 2020 г.
Дерек Шовин на снимка от затвора след ареста си в края на май 2020 г.

Бившият служител на полицията в американския град Минеаполис Дерек Шовин беше признат за виновен за убийството на чернокожия мъж Джордж Флойд на 25 май 2020 г., предаде Скай нюз.

Тогава полицаят беше заснет от минувачи как арестува Флойд и как след заключването на ръцете му с белезници продължава да притиска с коляно врата на заподозрения в продължение на над 9 минути. Аутопсията установи, че чернокожият е починал от задушаване.

Шовин беше уволнен, задържан и изправен пред съда в Минеаполис по три обвинения – за убийство от втора степен, убийство от трета степен и непредумишлено убийство от втора степен. Делото започна в края на март и беше разгледано за малко повече от две седмици. В понеделник двете страни представиха пред съдебните заседатели заключителните си пледоарии.

След 10 часа и половина обсъждания 12-имата членове на журито обявиха, че са стигнали до единодушното решение, че Шовин е виновен и по трите пункта на обвинението. Веднага след това той беше заключен с белезници и изведен от съдебната зала под охрана.

Новината за решението на журито беше посрещната с ръкопляскания от няколкостотин души, които се бяха събрали около сградата на съда. В района бяха разположени части на националната гвардия заради опасения, че може да се стигне до нови сблъсъци между демонстрантите и полицията.

Смъртта на 46-годишния Джордж Флойд провокира масови бунтове в САЩ и протести по целия свят срещу расизма и полицейското насилие. Чернокожият мъж беше арестуван по подозрения, че е опитал да използва фалшива банкнота от 20 долара в квартален магазин в Минеаполис. Деяние, за което висши полицейски служители свидетелстваха, че обикновено не оправдава арест.

Адвокатът на подсъдимия Дерек Шовин обаче твърдеше, че бившият полицай е действал в съответствие с физиката на Флойд и с факта, че заподозреният се е съпротивлявал при задържането си. Тезата на защитата беше, че смъртта му е предизвикана от употреба на наркотици, но следи от такива вещества не бяха открити в тялото му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG