Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицаи в училищния автобус. Русия арестува опозиционерите в над 10 града


Полицията във Владивосток пристигна в центъра на града с училищен автобус, на който пише "Деца".
Полицията във Владивосток пристигна в центъра на града с училищен автобус, на който пише "Деца".

Руската полиция провежда масови арести на активисти от опозицията в цялата страна, предаде Радио Свобода. Тя прави това часове преди да започнат демонстрациите, насрочени за днес с искане да се осигури медицинска помощ на опозиционера Алексей Навални.

Навални, който е най-силният критик на президента Путин, се намира в трудов лагер, където здравето му се влошава. Затворническите власти не допускат независими лекари до него, но и не осигуряват адекватна медицинска помощ. През август 2020 г. Навални беше отровен с Новичок на руска територия и излекуван в Германия.

Митингите в защита на Навални са насрочени за тази вечер и вече се проведоха в някои от най-източните градове на страната.

Сред задържаните в Москва и Петербург са опозиционни политици като Владимир Рижков и хора от щаба на Навални, в това число Любов Собол и прессекретарят Кира Ярмиш. Срещу двете се води и дело за нарушаване на противоепидемичните мерки чрез призиви за демонстрации в подкрепа на Навални през зимата.

В сряда сутринта бяха арестувани десетки активисти от Москва, Санкт Петербург, Курган, Нижни Новгород, Ростов на Дон, Сиктивкар, Иркутск и Красноярск.

В Хабаровск, където протестът вече приключи, хората скандираха "Лекар за Навални!" Те променяха непрекъснато мястото, на което се провежда демонстрацията, защото полицията блокира районите.

В Чита полицаите записваха личните данни на участниците в протеста. Един от организаторите по-рано беше арестуван за 20 дни заради видеообръщение в социалните мрежи в защита на Навални.

Във Владивосток полицаите пристигнаха в центъра в училищен автобус, на който пише "Деца" и има знак, че превозва ученици.

През януари и февруари над 100 000 руснаци протестираха срещу ареста на опозиционера в десетки руски градове. Хиляди бяха арестувани.

"Затваряме един, за да уплашим милиони." Речта на Навални пред съда
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG