Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кой си днес?" Бенедикт Къмбърбач, който превзема екраните с новия си шпионски филм


Бенедикт Къмбърбач
Бенедикт Къмбърбач

Високопоставен съветски офицер е предложил да разкрие свръхсекретна информация за ядрените планове на Съветския съюз по време на Студената война. Британските тайни служби търсят подходящото контактно лице.

Това е истинска история, превърната във филм. Главната роля е на Бенедикт Къмбърбач, а филмът е “Сянката на шпионина”. Премиерата за България беше по време на "Киномания" в неделя.

Шпионинът, който в реалния живот трябва е незабележим, да се слее със заобикалящата го среда и да се промъква като като шепот. Едва ли има по-убедителен избор на актьор от този на Къмбърбач. Щастлив, ядосан, намръщен, учуден, вдъхновен, страшен, секси... и така до 12 снимки в различни състояния.

“Кой си днес?” е въпрос от фенстраницата на актора Бенедикт Къмбърбач. А състоянията, които той може да изрази, не се изчерпват в тези 12 изображения.

Той е роден в семейство на актьори през 1976 г. в Лондон и започва да играе в театъра, когато е на 13. През 2011 г. е отличен за ролята на Виктор Франкенщайн в едноименната пиеса.

Къмбърбач определя като най-голямо предизвикателство главната роля, която изпълнява в биографичния хилм “Хокинг”. Заради нея той няколко пъти се среща със Стивън Хокинг и обсъжда с него проекта.

През 2014 г. Бенедикт Къмбърбач играе математика Алън Тюринг във филма “Игра на кодове”. Продукцията разказва как математикът разбива военни кодове и по този начин съкращава продължителността на Втората световна война. Филмът получава седем номинации за Оскар, а сред номинираните е и Къмбърбач.

Извън театъра и киното Къмбърбач обича екстремните спортове и се занимава с благотворителност.

В средата на април актьорът подписа открито писмо до руския президент Владимир Путин с настояване да изпълни молбата на опозиционера Алексей Навални за лечение.

Писмо e подписано от 70 писатели, публицисти, художници, учени и музиканти. Сред тях са нобеловите лауреати Дж. М. Кутси, Херта Мюлер, Луиз Глюк, Орхан Памук и Светлана Алексиевич, писателите Дж. К. Роулинг и Том Стопард, историците Ан Епълбаум и Тимъти Снайдер, както и българската писателка Мария Попова.

XS
SM
MD
LG