Връзки за достъпност

Извънредни новини

Има ли пари в резерва? Само в ГЕРБ отговарят с "да"


Министър Кирил Ананиев
Министър Кирил Ананиев

Нито една парламентарна сила не се съгласи с твърденията на ГЕРБ, че бюджетът на страната е "в много добро здраве". В сряда финансовият министър Кирил Ананиев изнесе пред Народното събрание данни за изпълнението на бюджета и равнището на фискалния резерв.

Министърът отчете дефицит в държавния бюджет в размер на близо 620 млн. лв. за първото тримесечие на 2021 г. Това е около 0.5% от брутния вътрешен продукт (БВП).

По думите му на този етап не се налага преразглеждане на бюджета за 2021 г. Той отбеляза, че дефицитът е временен и очакван от финансовите анализатори заради кризата с COVID-19.

Кирил Ананиев отчете още, че фискалният резерв към днешна дата е в размер на 8.5 милиарда лева и че е намалял значително спрямо есента на миналата година, когато е бил около 15 млрд. лева.

Министърът обясни разликата с разходите около третата вълна на коронавируса. От началото на пандемията до 31 март 2021 г. правителството е изхарчило 5.1 млрд. лв. за справяне с кризата, причинена от коронавируса.

За Пламен Данаилов от "Има такъв народ" разходите са били свързани не с пандемията, а с предизборната обстановка. Същото притеснение изрази и Мартин Димитров от "Демократична България". Това са предизборни харчове, които можеха да бъдат избегнати, каза той.

Мартин Димитров посочи няколко необосновани разходи, сред които строителството на така наречения "Балкански поток" и средствата, отпуснати за язовирите. Той коментира, че е допуснато прахосване на пари в здравна пандемия, които са могли да отидат за бизнеса и за домакинствата. Оставяте държава с много проблеми, каза той.

Според Андрей Вълчев от "Изправи се! Мутри, вън!" стопяването на фискалния резерв е било извършено за сметка на малките и средни предприятия, до които не са стигнали парите.

Мария Капон от "Изправи се! Мутри, вън!" изрази недоверие в числата, цитирани от министъра. Ако те бяха верни, това щеше да означава, че в България няма икономическа криза, каза Капон. "Когато говорим за фискален резерв, трябва да кажем, че има един баланс и той се нарича беден народ, богати управляващи и силна мафия", добави тя.

Румен Гечев от БСП също оспори числата, представени от министъра. В момента разполагаемите средства са малко над 1 млрд. лв., каза той.

Гечев обвини настоящото правителство в това, че не е попълнило фискалния резерв преди изборите и с това не е оставило ресурс на следващия кабинет. По време на евентуален служебен кабинет няма да може да бъде теглен нов дълг, добави той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG