Връзки за достъпност

Извънредни новини

България излиза бавно от пандемията. Във Варна, Русе и София е най-висока заболеваемостта


България постепенно излиза и от третата вълна на коронавирусната пандемия по думите на министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

На редовния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ) в четвъртък той каза, че въпреки плавното намаляване на новите случаи извънредното положение ще бъде удължено с един месец.

Мерките ще останат в сила поне още два месеца до постигането на колективен имунитет, което е вероятно да се случи между юни и август, допълни още Ангелов.

България е на 14-то място в Европейския съюз по заболеваемост с 460 души на 100 000 население, съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Страната продължава да е на второ място по смъртност в ЕС с 26 души на 100 000 души. Пред България е единствено Унгария с 35.7 души на 100 000 население, каза още Кунчев. Малко над 60% от леглата за пациенти с коронавирус остават заети по данни на щаба.

Пандемията с COVID-19 се развива различно в различните региони в страната. Във Варна и Русе има най-висока заболеваемост, а София е на трето място. Най-малък брой нови случаи има в областите Разград и Видин.

Въпреки тенденцията за намаляване опасността не е отминала, каза по време на брифинга председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Той предупреди хората да не се отпускат по време на предстоящите Великденски празници. По думите му масовата ваксинация на населението остава единственият начин за справяне с вируса.

Здравният министър в оставка Ангелов допълни, че здравните власти се стремят да увеличат броят на ваксинираните. Целта е да се имунизират по 50 000 души дневно. В момента ваксина си поставят между 10 000 и 20 000 души през работните дни.

В петък се очаква решение на НОЩ относно употребата на ваксината на фармацевтичната компания Jansen&Jansen. Според становището на Европейската агенция по лекарствата ползите от употребата ѝ са по-големи от евентуалните странични ефекти. Това каза председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов пред журналисти в четвъртък. България обаче ще вземе решение след като получи становищата на още две европейски комисии, които се очакват в петък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG