Връзки за достъпност

Извънредни новини

Александър Кръстев, който иска поне един човек дневно да се влюбва в книгите


Годината е 2006-а. Социалните мрежи в България все още не са набрали скорост, а Фейсбук не е това, което е днес. По това време Александър Кръстев е стажант в Българското национално радио (БНР). Поддържа и личен блог, посветен на теми, които го интересуват.

Студентът първокурсник в журналистическия факултет към Софийския университет изобщо не си дава сметка, че започва да създава общност, която съществува до днес и се разраства.

“Тогава блоговете бяха формата за социална комуникация”, казва Кръстев пред Свободна Европа. Говорим по телефона, докато пътува към поредното столично училище, където в Световния ден на книгата - 23 април, ще води курс по медийна грамотност - едно от многото занимания и част от мисията му - да накара повече хора да четат и да боравят със съдържание разумно и осъзнато.

Воден именно от тази идея на 7 юли 2006 г. Кръстев създава сайта “Аз чета”.

“Докато пишех в блога си, си дадох сметка, че често пиша за книгите, които чета и харесвам и искам да споделям с читатели, познати и приятели. Реших в този момент да направя съвсем отделен блог, който да е посветен само на литературата. Кръстих го “Аз чета””, разказва той.

През първите няколко месеца Кръстев и негови приятели и колеги от Факултета по журналистика в Софийския университет пишат не само за художествена литература, но и за книги, свързани с комуникация, социология и политика.

“Там ценното, коеото направихме, е, че успяхме да изградим общност. Тогава нямаше още Фейсбук, в този вариант на социалната мрежа, койко познаваме днес", казва Александър. И добавя, че в момента като че ли в онлайн медиите повечето коментари са от тролове и от хора, които се чудят с кого да се скарат”. Той пази "Аз чета" чист именно от подобни случаи.

“Аз чета” предлага интервюта с водещи автори от световно ниво, ревюта и информация за различни литературни събития.

Хората, които стоят зад сайта, нямат претенции да са литературни критици. Обединява ги любовта към книгите и общуването чрез тях. “Ние искаме да накараме поне един човек на ден да чете и да се влюби в книгите. За щастие, не сме единствените, които го правят”, казва основателят на платформата.

Александър Кръстев е роден през 1986 г. в Шумен. Израснал е в града на Ангел Каралийчев - Стражица. Завършил е журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

“Въпреки че не се занимавам с журналистика, това са пет от най-важните години в живота ми”, казва Кръстев. Занимава се с комуникация и ПР от 15 години и има маркетинг агенция. Преподава в Нов Български университет и в “СофтУни”.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG