Връзки за достъпност

Извънредни новини

На първо четене. Парламентът прие промените в Изборния кодекс, предложени от "Има такъв народ"


Шефът на правната комисия Радостин Василев и председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов
Шефът на правната комисия Радостин Василев и председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов

Народното събрание прие на първо четене в петък законопроекта за промяна на Изборния кодекс, предложен от "Има такъв народ" (ИТН). След няколко часа дебати депутатите подкрепиха само този от всички шест внесени проекта за промяна на изборния закон.

Според приетите текстове на избори в страната ще може да се гласува само с машини, а хартиени бюлетини ще се допускат в секции с под 300 избиратели или при изричното желание на гласоподавателя.

Текстовете регламентират още създаването на район „Чужбина“, с който българите зад граница ще могат да изпращат свои представители в Народното събрание. Това ще се случи след новото преброяване на населението, което беше отложено заради пандемията от COVID-19.

Законопроектът предвижда още отпадане на ограниченията за разкриване на избирателни секции в страни извън Европейския съюз. Досега в Турция, САЩ и Великобритания, които бяха засегнати най-много от това ограничение, максималният брой секции, които българската държава разкриваше, бяха 35. Текстовете, предложени от "Има такъв народ", облекчават и процедурите по разкриване на нови пунктове за гласуване.

Предвижда се и възможност за дистанционно гласуване, без да има конкретен срок.

Сред предложенията намира място още и видеозаснемане на отчитането на гласовете в края на избория ден.

Ако бъде приет окончателно проектът на „Има такъв народ“, парламентарните партии трябва да пристъпят към избирате на нова Централна избирателна комисия (ЦИК).

ИТН предлага съставът й да бъде избран по процедура, водена от президента. Номинациите за членове на новата ЦИК пък ще се правят от партиите в националния, но не и в Европейския парламент. Предвижда се също намаляването на състава на комисията от 18 на 15 човека.

В петък парламентът отхвърли всички останали законопроекти за промяна на изборния закон, внесени от "Демократична България" и „Изправи се! Мутри вън!“, както и проекта за въвеждане на мажоритарно гласуване на ГЕРБ.

Окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс се очаква да е другата седмица, тъй като беше даден срок от само три дни за предложения между първо и второ четене.

По думите на депутата от ГЕРБ Любен Дилов-син краткият срок за предложения означава, че правителство няма да има и "Има такъв народ" отиват към нови избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG