Връзки за достъпност

Извънредни новини

С ваксина, антитела или отрицателен тест за COVID-19. Как ще се влиза в България след 1 май


Костадин Ангелов
Костадин Ангелов

Здравните власти са решили, че от 1 май в България ще може да се влиза по три начина. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов в петък.

На българска територия туристите ще бъдат допускани или със сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 или след предоставяне на документ за преболедуване на коронавирусната инфекция. Изискването във вторния случай е преболедуването да не е повече от шест месеца от датата на влизането в страната.

Влизането в България ще бъде възможно и с отрицателен PCR или антигенен тест. Списък с видовете антигенни тестове, които България ще признава, ще бъде публикуван на страницата на Министерството на здравеопазването.

Освен начините за влизане в България за летния сезон, здравните власти оповестиха и препоръчителните мерки, които трябва да спазват богомолците по Великденските празници.

"Вярващите да не целуват иконите"

Според изискванията на здравното министерство в църките само свещениците могат да бъдат без предпазни маски. Вярващите в храмовете не трябва да докосват или целуват иконите и трябва да бъдат минимум на 1,5 м един от друг.

На входовете в храмовете трябва да бъде осигурен дезинфектант.

Ново разхлабване на мерките

От събота ще се разрешат присъствени групови занятия в образователни и езикови центрове и школи при спазване на дистанция от най-малко метър и половина, носене на защитни маски, проветряване на всеки час и дезинфекция, каза Ангелов по повод извънкласните дейности на учениците.

Връщането на по-голям брой деца в училище е предвидено за след 10 май.

Облекчават се мерките и при спортнитe мероприятия.

От 24 април се допуска при провеждане на спортни състезания на открито да има публика, но не повече от 1000 души и не повече от 30% зает капацитет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG