Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британският парламент обвини Китай в геноцид срещу уйгурите


Британският парламент прие декларация, с която осъжда като престъпления срещу човечеството действията на Китай спрямо уйгурите и други мюсюлмански малцинства в северозападната провинция Синдзян.

Документът беше приет в четвъртък от Камарата на общините и не обвързва с действия правителството на Великобритания, но е знак за засилване на международните протести по въпроса.

В декларацията се посочва, че САЩ и Канада вече са обявили действията на китайските власти спрямо уйгурите за геноцид.

Ден по-късно китайското правителство отговори, че "така нареченият геноцид в Синцзян е голяма лъжа, измислена от международните антикитайски сили".

"Китайското правителство и хората от всички етнически групи в Синцзян твърдо се противопоставят и категорично осъждат подобни твърдения", подчерта говорителят на китайското външно министерство.

Предполага се, че китайското правителство е интернирало над 1 милион уйгури и представители на други мюсюлмански малцинства в затворнически лагери на територията на провинция Синдзян.

Има доказателства, че властите в Пекин малтретират мюсюлманските малцинства не само като ги задържат, но и като ги подлагат на насилствен труд и принудително стерилизират жените сред тях.

През март Европейският съюз съвместно с правителствата на САЩ, Обединеното кралство и Канада наложи санкции срещу няколко китайски политици и компании заради подкрепата им спрямо нарушаването на човешките права в Синдзян.

Китайското правителство определя санкциите като вмешателство във вътрешната политика на страната. Според Пекин лагерите в Синдзян служат за професионално обучение на местното население.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG