Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваксинирани туристи от САЩ ще могат да пътуват до ЕС


Tуристите от САЩ ще имат правото да посещават Европейския съюз в идните месеци, при условие че са ваксинирани срещу COVID-19. Това каза в интервю за Ню Йорк таймс преседателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


"Американците, доколкото виждам, използват ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата", каза тя. "Това ще им позволи свободно придвижване и свободно пътуване до Европейския съюз".

Урсула фон дер Лайен не уточни кога точно ще стане това, но според Ню Йорк таймс новите правила могат да влязат в сила това лято.
Европейската агенция по лекарствата е одобрила и трите ваксини, ползвани в САЩ - на Moderna, Pfizer/BioNTech и Johnson & Johnson.

Пандемията сериозно засегна туристическия бизнес на европейския континент, защото редица страни от ЕС затвориха границите си за пътувания, които не са от първа необходимост.


Подновяването на пътуванията ще зависи "от епидемичната обстановка". Фон дер Лайен отбеляза "огромния напредък" на Съединените щати, които са на път да ваксинират 70 процента от възрастното си население до средата на юни. Израел е другата държава, която вече ваксинира над 60% от населението си. По темп на ваксинация България е на едно от последните места.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG