Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваксината на "Jansen" ще се използва без ограничения в България


Ваксина на фармасевтичната компания "Jansen" ( част от Johnson & Johnson) ще се използва в България без ограничения. Tова съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на Ваксинационния щаб. В страната вече има доставени дози от ваксината, а идната сряда се очакват още 14 хиляди дози. Всички те ще бъдат разпределени към Регионалните здравни инспекции (РЗИ).

Щабът е изчакал решението на Агенцията по лекарствата на Съединените щати (FDA), което е положително. Изчакването се наложи заради съмненията за връзка между ваксината и много редки случаи на кръвни съсиреци.

"При "Jansen" говорим за 1 случай на 1 милион и затова няма допълнително ограничение. Има информация от Австрия, Испания, Унгария, Чехия, че стартират ваксинирането без ограничения", каза шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Ваксината на "Jansen" се прилага в една доза. "Смятаме да я използваме в туристическия сектор и се мисли – сред ромското население", каза Ангел Кунчев.

На страницата на Министерството на здравеопазването вече са качени списъци на временните ваксинационни пунктове и тяхното работно време. Те ще действат в периода на зелените коридори от 30 април до 9 май. Общо имунизационните пунктове са 26, а на територията на София - четири - в Александровска болница, "Пирогов", ВМА и "Света Анна".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG