Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция влиза в "пълен локдаун" за 3 седмици


Турция влиза в триседмичен "пълен локдаун" в опит да ограничи разпространението на COVID-19. Турците ще трябва да си стоят предимно вкъщи.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че мерките влизат в сила от четвъртък, 29 април, и ще важат до 17 май.

Пътуването между населените места ще става само след специално разрешение. Всички училища ще бъдат затворени, а учениците ще преминат на дистанционно обучение. В градския транспорт ще има лимит за броя пътници - до 50 на сто от капацитета.

Всички работодатели трябва да преустановят дейността си или да преминат към работа от дома. Изключенията ще се допускат само от Министерството на вътрешните работи.

Търговските вериги за хранителни стоки ще бъдат отворени през седмицата от 10 до 17 ч. и ще бъдат затворени в неделя. Кафенетата и ресторантите ще предлагат само доставки по домовете.

Българското Министерство на външните работи (МВнР) уточни, че забраните влизат в сила от 19.00 ч. в четвъртък и ще са в сила до 05.00 ч. на 17 май.

Резервациите в хотелите и местата за настаняване няма да дават основание за неспазване на наложените ограничения. Освобождаване на чуждестранни граждани от наложените ограничения се отнася единствено за ползващите туристически услуги, уточнява МВнР.

Над 4,6 милиона са засегнатите от COVID-19 в Турция. Починалите с коронавирус вече са близо 40 хиляди.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG