Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови данни: взривовете са "дългосрочна операция на ГРУ" срещу Украйна



Кадър от останките от военните складове във Врбетице след взривовете там през 2014 г.
Кадър от останките от военните складове във Врбетице след взривовете там през 2014 г.

Взривовете в чешки военни складове във Врбетице през 2014 г. са били част от „дългосрочна операция“ на руското военно разузнаване, известно като ГРУ, срещу Украйна. Това пише британският разследващ сайт Белингкат в пореден епизод от разследването си за дейността на тайни руски агенти от отряд 29155, публикувано в понеделник.

В него подробно се описват участниците в операцията на територията на Чехия през октомври 2014 г. и в тази в България през април 2015 г., когато в София бяха отровени оръжейният магнат Емилиян Гебрев, синът му Христо и производственият директор на компанията му ЕМКО Валентин Тахчиев.

Наред с това, авторите на разследването предполагат, че офицерите от ГРУ са отговорни и за поне един от взривовете в България, предхождали опита за покушение срещу Гебрев.

Както Свободна Европа писа, през 2014 и 2015 г. в България стават поне шест експлозии във военни производства и складове, за които няма официално обяснение и до днес. Две от тях – в базата на ВМЗ „Сопот“ в село Иганово, стават през март и април 2015 г. непосредствено преди отравянето на оръжейния магнат, когато според данни на Белингкат в страната присъстват няколко руски агенти.

„Изглежда, че операцията е започнала малко след юли 2014 г., когато руските власти подчиниха сепаратистките бойни групи в района на Донбас в Източна Украйна под централния контрол и военен надзор на ГРУ. Мисията, която изглежда е била ръководена от подразделението за подривна и диверсионна дейност 29155, включва няколко операции, сред които експлозиите в депата на Врбетице, атентатът срещу Емилиян Гебрев и, с нарастваща вероятност, поне един от трите взрива на складове за боеприпаси в България от началото до средата на 2015 г.“, пише разследващият сайт.

Телефонни записи, анализирани от екипа му, показват, че няколко служители на отряд 29155 „комуникират активно с руски военни офицери, разположени в Донбас, както и с местни командири на бойци срещу централното правителство в Киев през 2014 и 2015 г.“

Хипотезата, че всички тези случаи са част от „дългосрочна операция на ГРУ“ срещу Киев звучи логично и предвид факта, че единствената продължаваща широкомащабна военна дейност на Русия по това време е именно в Украйна. Според Белингкат „едно подразделение за диверсии, ръководено от Министерството на отбраната, естествено се очаква да има за свой приоритет отслабването на отбранителни способности на руските противници във военно време“.

Изданието публикува и таблица на руските агенти, които са оперирали само в Чехия, само в България, както и тези, които са участвали и в двете операции. Още миналата седмица сайтът информира, че мисията по взривяването на чешките складове е ръководена лично от Андрей Аверянов (с псевдоним „Оверянов“), оглавяващ отряд 29155, а заедно с него са действали Александър Мишкин („Петров“) и Анатоли Чепига („Боширов“), обвинени и за отравянето на Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г.

В България пък през 2014 и 2015 г. действат Владимир Моисеев („Попов“), Иван Терентиев („Лебедев“), Сергей Лютенко („Павлов“) и още един.

Агентите, които изглежда участват и в двете операции, са Денис Сергеев („Федотов“), издирван и за опита за убийство на Скрипал, Георги Горшков („Гордиенко“), Николай Ежов („Кононихин“), Алексей Калинин („Никитин“) и още един. Задочно обвинените от българската прокуратура за отравянето на Гебрев са Сергеев, Горшков и Лютенко, но в официалното прессобщение на разследващите в София фигурираха фалшивите имена на заподозрените.

Освен тез подробности, Белингкат публикува в понеделник и част от коренспонденция между фирмата на Гебрев ЕМКО и чешката фирма Имекс, наемател на взривените складове във Врбетице. От нея става ясно, че чешката компания е поискала от българската да премести продукцията си, тъй като за нея се е появил клиент. Фирмата на Гебрев обаче отговаря, че няма намерение нито да мести, нито да продава материалите си.

„Тези два документа потвърждават факта, че във времето преди, около и след взривовете ЕМКО не е имал намерение да мести боеприпасите или да ги продава някому. Напълно се опровергава и версията, че е предстояло транспортиране на стоката в България. Още по-невероятна е версията, че взривът е бил заложен и планиран да стане в България“, заявяват от ЕМКО.

Подобни версии бяха разпространени от чешките власти дни след първоначалното изявление на премиера Андрей Бабиш, че руското военно разузнаване стои зад взривовете във Врбетице. Компанията на Гебрев обаче категорично отрече да планирала или осъществявала транспортиране на боеприпаси „с произход Чехия“ към Украйна.

Преди дни Гебрев отговори писмено на въпроси на Ню Йорк Таймс, потвърждавайки, че е изнасял муниции за Украйна, че е подписал договор с „оторизирани украински компании“ в края на 2014 г. Според публикацията именно признанието на Гебрев, че е изнасял въоръжение за Украйна след 2014 г. дава отговор на въпроса защо впоследствие е станал мишена за Русия.

Часове след публикуването на статията в Ню Йорк Таймс от ЕМКО изпратиха прессъобщение, в което се казваше, че „предположението, че има връзка между взривовете в Чехия и някакви търговски отношения на ЕМКО с Украйна се опровергава от наличните документи“.

Във вторник от компанията на Гебрев изпратиха ново съобщение, в което вече са цитирани и писмата от кореспонденцията им, с които разполага и Белингкат. От ЕМКО потвърдиха тяхната автентичносрт, подчертавайки, че те разсейват „всякакви твърдения относно както намеренията на ЕМКО, така и че целта [на взривовете в Чехия] са били именно мунициите на ЕМКО“.

„Според писмената позиция на чешката страна, при взрива на 16 октомври няма унищожени муниции на ЕМКО. Дали това е така ние не можем да знаем, защото никога след взривовете не сме били допуснати до нашето имущество, не знаем дали нещо от него е било унищожено и какви количества“, добавят от компанията на Гебрев.

За пореден път оттам поставиха въпрос за причините за двата взрива във ВМЗ „Сопот“ непосредствено преди отравянето на оръжейния магнат и подчертаха, че „засега единственият неопровержимо доказан факт, свързващ терористичните актове в Чехия през 2014 г., в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г., е участието в тях на едни и същи агенти на руските специални служби“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG