Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гласуване с машини, но не и по пощата. Какво реши правната комисия за Изборния кодекс


Заседание на правната комисия в Народното събрание, 27 април 2021 г.
Заседание на правната комисия в Народното събрание, 27 април 2021 г.

Правната комисия на Народното събрание прие най-малко шест съществени промени в Изборния кодекс, които до края на седмицата ще влязат за обсъждане в пленарната зала. Сред тях са въвеждане на машинното гласуване и на видеонаблюдението на изборния процес, както и отпадане на ограниченията за броя на секциите в чужбина.

Мнозинството в комисията отхвърли предложението за гласуване по пощата на избирателите от чужбина. В подкрепа на идеята гласуваха 7 души (от "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри, вън!"). Те обаче не бяха достатъчни на фона на 5 гласа "против" и 5 "въздържал се".

Комисията прие предложението за изцяло машинно гласуване в страната и чужбина. Ако текстовете бъдат приети, хартиените бюлетини щесе използват единствено в наслените места с по-малко от 300 регистрирани избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, в домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме.

Комисията реши, че с хартиени бюлетини ще се гласува и в онези секции в чужбина, в които има по-малко от 300 заявления за откриване на секцията.

Депутатите приеха още да има и видеонаблюдение по време на изборния процес, при спазването на изискванията за защита на личните данни.

Подкрепено беше и предложението да няма ограничение на секциите за гласуване в чужбина, както и това, че такива секции ще се образуват при наличие на не по-малко от 40 избиратели.

Мнозинството одобри и предложението за създаване на отделен избирателен район "Чужбина" с 13 мандата, но чак след провеждане на национално преброяване. По данни на "Има такъв народ", българите в чужбина са около 1,5 млн., но институциите са отказали да дадат точна информация за броя им.

Правната комисия прие още да се проведе експериментално дистанционно електронно гласуване на предстоящите президентски избори.

Прието беше предложението на "Има такъв народ" за ЦИК - членовете й да се намалят на 15 и държавният глава да назначава с указ състава на комисията. Той ще трябва да определи също така процедура и да проведе публични консултации, по предложение на парламентарно представените партии. Партиите ще трябва да се мотивират писмено защо предлагат съответните членове на ЦИК.

Ако законопроектът бъде приет в пленарната зала, президентът Радев ще трябва до две седмици да назначи новия състав на ЦИК.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG