Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лъчезар Бояджиев, който свързва изкуството и политиката


Лъчезар Бояджиев
Лъчезар Бояджиев

В продължение на 5 месеца 14 художници и куратори творят, обсъждат идеи и обменят опит. Резултатът се нарича Pleasure & Pressure - вестник, арт публикация и изложба, събрани в едно. Това са текстове, отпечатани на хартия, но се четат в галерия.

Страниците са изложени в “Гьоте- институт” в София, а малко преди откриването кураторът Лъчезар Бояджиев разказва пред Свободна Европа, че вестникът е резултат от уъркшопа "Изкуство и политика" - част от програмата на “Гьоте-институт” по случай 100-годишнината от рождението на Йозеф Бойс - един от най-известните германски художници от втората половина на 20 век.

По-късно вестникът ще се обсъжда в Пловдив, Велико Търново, Русе и Варна.

В Pleasure & Pressure има страници, свързани с цензурата в изкуството по време на комунизма, както и публикации за политиките, свързани с малцинствата, гражданското действие на улиците по време на протести.

Има дори и колонка със съвети за визия и поведение по време на демонстрация.

“Например как една млада жена трябва да се подготви, отивайки на протест, с какви гримове да бъде и какво да носи със себе си, така че да може да се приведе в нормален вид, ако бъде арестувана. Могат да се публикуват обяви, с които да събират средства за каузи - за мигранти, подкрепа на различни маргинализирани общности”, казва Бояджиев.

Самият той участва и в много изложби по целия свят. По думите на австрийския куратор Валтер Зайдл, цитиран от сайта "Въпреки", „Лъчезар Бояджиев принадлежи към онова първо поколение художници, които полагат основите на съвременната художествена сцена в България".

Роден е през 1957 г. в София. През 1980 г. завършва Художествената академия в столицата. Неговите творби от 90-те години на миналия век се въртят около религиозните символи и вярвания, които художникът деконструира в различни инсталации.

През 2018 г. ретроспективната му изложба в Софийска градска художествена галерия „Sic Transit Media Mundi - настоящето е прекалено късо и доста тясно“ спечели наградата на София. В разширен вид през миналата година същата изложба можеше да бъде видяна в Музея за съвременно изкуство в Солун.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG