Връзки за достъпност

Извънредни новини

Демокрацията в България бавно отстъпва, пише в доклада на Фрийдъм хаус


През лятото на 2020 г. в България имаше масови протести с искане за промяна
През лятото на 2020 г. в България имаше масови протести с искане за промяна

Политическите лидери в Европа и Евразия подкопават институциите, отхвърлят демократичните правила и подкрепят алтернативни механизми за авторитарно управление. Заключението е на американската организация Фрийдъм хаус, която следи развитието на демокрацията в бившите социалистически страни в Източна Европа и бившия Съветски съюз.

Годишният доклад на Фрийдъм хаус е озаглавен "Антидемократичният обрат". Най-силно отстъпление в последната година е отбелязано в Унгария и Полша.

България (58), Румъния (57), Хърватия (54) и Полша (60) са "полуконсолидирани демокрации". Оценките отразяват процента демокрация, като колкото по-близо до 100 са те, толкова по-демократични са страните.

Унгария (45) е минала в категорията на "хибриден режим", където също са страните от Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия.

"Отличниците" в региона са Чехия (76), Словакия (72), Словения (81), Литва (78), Латвия (80) и Естония (84), които са оценени като "консолидирани демокрации".

Русия и останалите страни са "консолидирани авторитарни режими".

Фрийдъм хаус оценява страните по състоянието на демократично управление, изборния процес, гражданското общество, независимостта на медиите, местното самоуправление, правосъдието и корупцията.

В последните пет години оценката на България пада от 62 до 58, което я доближава до хибридните режими. Основна причина за отстъплението е състоянието на правосъдието.

Причина за това са "притесненията от политизирането на главния прокурор, липсата на отговорност за полицейски и прокурорски произвол, както и дискриминационно отношение към ромското население по време на пандемията от COVID-19", пише в доклада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG