Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Какво е правила прокуратурата всички тези години?" Фирмата на Гебрев отрече твърдения на разследващите


Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

Боеприпасите в склад на оръжейната компания на Емилиян Гебрев ЕМКО в село Ловнидол, взривен при инцидент на 12 ноември 2011 г., не са били "предназначени за където и да било за износ, в това число за Грузия". Не е вярно, че при една от експлозиите в базата на ВМЗ "Сопот" през 2015 г. е имало продукция на ЕМКО.

Това се казва в официална позиция на компанията на Гебрев, оповестена няколко часа, след като главният прокурор Иван Гешев и говорителката му Сийка Милева обявиха, че България разследва руска връзка между отравянето на Гебрев, взривове в Чехия и четири "сходни" експлозии в България.

За пръв път ръководството на българската прокуратурата потвърди официално, че има доказателства, че руското военно разузнаване, известно като ГРУ, стои зад взривовете във военни складове в Чехия през 2014 г., отравянето на Гебрев през 2015 г. и четири "сходни" инцидента в оръжейни складове и заводи в България между 2011 и 2020 г.

По време на изявлението на прокуратурата беше споменато единствено името на Емилиян Гебрев и на никой друг оръжеен производител или търговец, чиято собственост е била унищожена при въпросните взривове на българска територия.

Сийка Милева каза, че негова продукция, предназначена за Министерството на отбраната на Грузия, е била унищожена при взрив през 2011 г., а при една от експлозиите в базата на ВМЗ "Сопот" до село Иганово през 2015 г. също са пострадали боеприпаси, собственост на Гебрев.

От ЕМКО обаче определят като "откровена лъжа" тези две твърдения, подчертавайки, че истината "лесно се установява с налични документи". Освен това допълват, че разследването за взрива в склада на фирмата в село Ловнидол е било прекратено от прокуратурата още през 2013 г. и инцидентът не е бил предшестван от пожар.

По-рано в сряда Милева посочи като едно от сходствата между четирите взрива в България именно това, че всички те са били предшествани от пожари, след които следва взрив.

В позицията на компанията се поставя въпросът – защо прокуратурата "се опитва да заблуди българската и международната общественост с неверни факти"?

"Какво е правила българската прокуратура всичките тези години по разследванията на взривовете? Защо отново се опитва да си измие ръцете с ЕМКО, вместо да търси истинските причини и виновници за тези терористични актове", питат още от компанията на Гебрев.

В позицията се поставя и въпросът – "не прикрива ли нещо прокуратурата на Република България, свързано с дейността на руските специални служби в България вече няколко години и какви биха били причините за това"?

Свободна Европа потърси за коментар по темата самия Емилиян Гебрев, но той не отговаряше на мобилния си телефон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG