Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън не иска конфликт с Русия, но предупреди, че злонамерените действия ще имат последствия


Президентът на САЩ Джо Байдън пред Конгреса
Президентът на САЩ Джо Байдън пред Конгреса

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че не иска ескалация на напрежението между Вашингтон и Москва, но злонамерените действия на Русия не може да бъдат оставени без последствия.

Държавния глава каза това в реч, произнесена седмици след като САЩ наложиха нови санкции на Русия заради предполагаемото ѝ участие в кибератаки срещу американски държавни институции и предполагаемата ѝ намеса в американските президентски избори. По-рано Вашингтон наложи санкции на високопоставени руски държавни служители заради отравянето и присъдата на опозиционера Алексей Навални.

„Казах ясно на президента [на Русия Владимир] Путин, че не искаме ескалация, но техните действия ще имат последствия“, каза Джо Байдън в реч пред Конгреса в сряда. „Отговорих по директен и пропорционален начин на руската намеса в нашите избори и кибератаките срещу нашата държава и нашия бизнес.“

Джо Байдън каза също, че сътрудничеството с Русия е възможно по теми от общ интерес. Той даде за пример продължаването на действието на договора за ограничаване на ядрените оръжия „Нов СТАРТ“.

В своята първа реч пред Конгреса като президент Джо Байдън засегна предимно вътрешнополитически въпроси.

Той приветства постиженията на държавната администрация в кампанията за ваксиниране срещу COVID-19, които описа като „едно от най-големите логистични постижения в американската история“. Байдън защити плановете си за икономическо съживяване след пандемията, които включват планове за общо 4 трилиона долара. Държавният глава засегна и темата за полицейското насилие срещу чернокожи.

Байдън посочи Китай като основен съперник на САЩ на световната сцена и обеща, че Вашингтон ще се противопостави на „нечестните“ търговски практики на Пекин. „Америка се движи. Движи се напред. И не можем да спрем сега“, каза Байдън пред Конгреса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG