Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки са убити във въоръжени сблъсъци на границата между Киргизстан и Таджикистан


Разрушения в киргизстанско село след въоръжения конфликт на границата с Таджикистан

Напрежението между Киргизстан и Таджикистан рязко ескалира през последните дни заради въоръжени сблъсъци, прераснали в най-тежкия военен конфликт в региона от разпадането на СССР през 1991 г.

Сблъсъците започнаха на 28 април, след като ожесточен спор между жителите от двете страни на границата заради инсталиране на камери за наблюдение на водоразпределителен пункт привлече силите за сигурност на двете държави.

След цяло денонощие на насилие беше обявено прекратяване на огъня. Делегации на двете страни се срещнаха в района на Баткен в събота. След това беше обявено изтегляне на войските от зоната на конфликта.

Властите в Киргизстан твърдят, че над 30 техни граждани са убити, а над 150 – ранени. Около 20 000 души, предимно жени и деца, са били евакуирани от села, разположени близо до границата.

Официални представители на Таджикистан, авторитарна държава със строг контрол върху потока от информация, заявиха, че деветима техни съграждани са ранени, а двама са откарани в болница с огнестрелни рани, съобщиха служители. Според коренспонденти на Радио Свободна Европа в региона обаче най-малко 12 таджикистанци са били убити, а ранените са десетки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG