Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП също ще върне на Радев мандата за съставяне на правителство


Корнелия Нинова

БСП ще върне третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, след като го получи от президента Румен Радев на 5 май. Това е решил Националния съвет на партията на свое закрито заседание в събота, съобщи след края му председателят на столичната организация на социалистите Калоян Паргов.

Това вече направиха от ГЕРБ и „Има такъв народ“ – първите две политически сили в новоизбраното 45-то Народно събрание. Конституцията предвижда, че ако и след третото връчване на мандат от президента депутатите не могат да изберат правителство, той разпуска парламента, насрочва дата за предсрочни избори и назначава служебен кабинет.

По време на партийния пленум на БСП в събота Изпълнителното бюро на партията е предложило мандатът да бъде върнат от лидера Корнелия Нинова, веднага след като го получи. Съпартийците ѝ все пак са обсъдили и други варианти, например да бъде направен опит за съставяне на експертен кабинет, но той не е бил подкрепен.

„Да, можехме да вземем мандата и да печелим време, да правим опит да съставим правителство, което знаем, че е предварително обречено, просто за да си направим пиар, за да покажем, че можем, че имаме хора, че имаме програма. Вземането на мандата и губенето на време в опити да се състави едно невъзможно правителство постига само една цел - продължава управлението на правителството на Бойко Борисов“, заяви след пленума Нинова.

Решението за връщането на мандата е било подкрепено със 108 гласа „за“ и 5 „въздържал се“, съобщи „Дневник“. Както Свободна Европа съобщи, най-вероятната дата за провеждането на предсрочни парламентарни избори е 11 юли. Причината е, че датата на вота трябва да бъде не по-късно от два месеца след разпускането на Народното събрание, а в България се гласува винаги в неделя.

Няколко часа по-рано Корнелия Нинов коментира по време на партиен концерт в Борисовата градина по случай Деня на труда, че пленумът на БСП ще вземе „най-мъдрото решение“. Тя посочи четири основни приоритета пред социалистите – разграждане на модела „ГЕРБ“, ефективни антикризисни мерки за хората и бизнеса, същинска съдебна реформа и истинска промяна, а не подмяна на политическата ситуация в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG