Връзки за достъпност

Извънредни новини

Празникът на празниците. Православната църква почита Възкресение Христово


Православната църква почита в неделя Възкресение Христово – Великден. Това е най-големият празник в християнския свят, наричан още празникът на всички празници. Датата на която се отбелязва, се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние, но винаги е в неделя.

Православната традиция повелява седем седмици преди Великден да започне Великият пост, който включва 40 дни и Страстната седмица. Символизира 40-дневния пост на Исус Христос и последната седмица от земния му живот.

В евангелските текстове често се споменава, че приживе Исус Христос нееднократно предсказвал разпъването си на Кръста и Възкресението си след три дни. И когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото му с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна, припомня БТА.

Събитията, свързани с Христовото Възкресение, стават в дните около еврейския празник Пасха. Затова и честването на Великден е свързано с него. Тъй като Пасхата е подвижен празник, свързан с лунния календар, датата, на която се отбелязва Възкресение Христово, също се определя от първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

Българската православна традиция смесва езически и християнски обичаи в честването на Великден. На Велики четвъртък се месят обредни хлябове, които се украсяват с различни шарки. Обикновено в украсата се включват червени и бели яйца.

На Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Това е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. Смята се, че в България традицията по замесването му е възприета в периода между 1915 и 1920 г.

В навечерието на самия Великден се ходи на църква. След празничното богослужение християните отнасят запалените свещи вкъщи. На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще се окаже най-здраво. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже "борец", ще бъде най-здрав през годината, допълва още БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG