Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пандемията в Индия се влошава. Притесненията растат за целия регион


Болнично отделение в Дели, Индия
Болнично отделение в Дели, Индия

Ситуацията в Индия се влошава с нарастването на коронавирусните инфекции и смъртните случаи. Броят на новите случаи в други държави в Южна Азия като Непал и Шри Ланка също се увеличава, което води до нарастване на притесненията за целия регион.

В болниците в Индия има недостиг на дихателни апарати и медицински консумативи. Заради това Великобритания изпрати още 1000 вентилатора в бившата си колония. По-рано пристигна и голяма международна помощ за облекчаване на недостига.

През изминалата седмица в Индия са регистрирани 2,6 милиона нови случая, а починалите са близо 23 800. Броят на смъртните случаи от коронавируса от началото на пандемията в страната достигна около 215 000. Според експертите обаче официалните цифри са занижени и мащабът на кризата е по-сериозен.

Правителството на министър-председателя Нарендра Моди отказа да наложи национален локдаун. Все пак повечето щати въведоха свои собствени ограничения.

Ситуацията се влошава в цяла Южна Азия, пишат международните агенции. Има увеличение на новите случаи и в Непал и Шри Ланка, където не достигат болничните легла, апаратите за изкуствено дишане и медицинските консумативи.

"Ситуацията тук може да ескалира до тази в Индия съвсем скоро, ако не спрем настоящата тенденция за увеличаване на инфекциите", каза главният епидемиолог на Шри Ланка Судат Самаравеера.

В Пакистан започна третата вълна на пандемията от COVID-19. Властите наложиха временна забрана за влизане в страната от съседните държави Иран и Афганистан, която ще бъде в сила от 4 до 20 май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG