Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Конкретни действия". ЕС се ангажира да намали бедността. Борисов настоява за дигитални инструменти


Висши представители на Европейския съюз и социалните партньори поеха ангажимент да създадат нови работни места и да намалят бедността в Европейския съюз. Това стана с декларация, подписана след Социалната среща на върха в петък в Порто, предаде БТА. Срещата е кулминация на Португалското председателство на Съвета на ЕС. "Това е исторически момент", каза премиерът на Португалия Антониу Коща.

Декларацията от Порто беше подписана от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и представители на работодателите, профсъюзите и гражданското общество.

"Предвид нарастването на безработицата и неравенствата вследствие на пандемията е важно ресурсите да се впрегнат там, където са най-необходими", гласи текстът.

Сасоли подчерта, че трябва да последват осезаеми, конкретни действия.

"Това е жизненоважно за нас, ако искаме да помогнем на нашите граждани да се измъкнат от тази ситуация, иначе трудностите само ще нарастват спираловидно", каза Давид Сосоли.

Срещата в Порто беше една от последните за Бойко Борисов като премиер. Той се включи онлайн.

„Държавите трябва да инвестират в дигиталните инструменти, в модернизация на учебния процес и в обучение на самите учители", каза българският министър-председател в оставка.

България подкрепя начертаната цел в Плана за действие за Европейския стълб на социалните права , според която до 2030 г. най-малко 60% от всички възрастни трябва да участват в обучение всяка година.

Предишната Социална среща на върха беше в Гьотеборг през 2017 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG