Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-доброто място за живеене в света". Как България отбелязва Деня на Европа


Официалната церемония по издигане флага на Европейския съюз в София
Официалната церемония по издигане флага на Европейския съюз в София

В неделя гражданите на страните от Европейския съюз отбелязват Деня на Европа, посветен на мира и единството на стария континент. Той се отбелязва всяка година на 9 май - датата, на която през 1950 г. е произнесена историческата Декларация на Робер Шуман, който е външен министър на Франция по онова време. В своя реч в Париж той очертава идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Година по-късно е подписан договорът за създаванетп й. Идеята на Шуман поставя началото общността, която днес наричаме Европейски съюз.

Денят на Европа се чества в целия Европейски съюз. В България той беше отбелязан с тържествена церемония по издигане на знамето на общността пред президентството.

На церемонията в неделя просъстваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Вечерта между 20 и 24 часа пък сградата на НДК в София ще бъде оцветена в цветовете на европейския флаг. С Деня на Европа за свързани и редица културни мероприятия в София.

По повод Деня на Европа министър-председателят в оставка Бойко Борисов написа във Фейсбук, че “Европейският съюз е най-доброто място за живеене в света”. “Горд съм, че България има все по-значим дял в общите европейски постиженя”, допълва той.

9 май 2021 г. е първият Ден на Европа след Брекзит и без Великобритания, която напусна съюза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG