Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската комисия няма да поднови договора с AstraZeneca


Тиери Бретон
Тиери Бретон

Европейската комисия е решила да не подновява договора за доставка на ваксини срещу COVID-19 с AstraZeneca след юни. Това обяви в неделя еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Ройтерс.

"Не подновихме поръчката след юни. Ще видим какво ще се случи", каза той. Въпреки решението на ЕК Бретон нарече препарата “много добър”.

Миналия месец ЕК заведе дело срещу британско-шведската компания за това, че е нарушила условията по сделката и че няма "надежден план" за осигуряване на своевременни доставки.

През първото тримесечие на тази година, вместо предвидените в договора 120 милиона дози, AstraZeneca е доставила само около 40 милиона. Това доведе до забавяне на ваксинационната кампания в редица страни от ЕС в началото на годината.

ЕК сключи миналия август договор с компанията за доставката на 400 милиона дози - много преди пазарното одобрение на ваксината. Брюксел предплати 336 милиона евро.

Европейската комисия реши да не подновява сделката на фона на безпокойствата за странични ефекти от препарата на британско-шведския производител, отбелязва Ройтерс.

Преди ден председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че е сключен договор с американската фармацевтична компания Pfizer за купуване на още до 1.8 милиарда дози от тяхната ваксина срещу коронавируса до края на 2023 г.

През второто тримесечие за страните членки на ЕС AstraZeneca ще достави само още 70 милиона дози.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG