Връзки за достъпност

Извънредни новини

Започнаха нови сблъсъци на Храмовия хълм в Ерусалим


Израелски сили за сигурност са разположени на покривите на сградите в стария град на Ерусалим. 10 май 2021 г.
Израелски сили за сигурност са разположени на покривите на сградите в стария град на Ерусалим. 10 май 2021 г.

Сутринта в понеделник започнаха нови сблъсъци между палестинци и израелски полицаи В Ерусалим, предаде БТА.

Новината идва след като в петък вечерта над 200 души бяха ранени в сблъсъци между палестинци и полицаи на Храмовия хълм. Тогава там се бяха събрали десетки хиляди палестински вярващи за последната петъчна молитва преди края на свещения ислямски месец на пости рамазан.

В събота и неделя положението на Храмовия хълм беше спокойно, но имаше стълкновения между палестинци и израелски полицаи в други квартали на Източен Ерусалим.

В понеделник сутринта стотици палестинци замеряха с различни предмети израелските полицаи, които отвръщаха с шокови гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ в опит да разпръснат хората.

В други квартали на града също се чува стрелба от шокови гранати, както и сирени на линейки.

Възобновяването на сблъсъците съвпада с чествания днес в Израел Ден на Ерусалим, с който се отбелязва завладяването на източната му част през 1967 г.

Така нареченият Квартет за Близкия изток, съставен от ООН, ЕС, САЩ и Русия, призова израелските сили на реда да проявят сдържаност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG