Връзки за достъпност

Извънредни новини

Грозно или не? Карла Стоянова, която рисува два типа бъдеще за околната среда


Карла Стоянова
Карла Стоянова

На брега на морето сте. Слънцето играе по лазурно синята вода. Красиво е, но тази картина може и да е друга - слънцето да е затулено от газови изпарения, а във водата да плуват боклуци.

Карла Стоянова иска да знае нещо, което изглежда очевидно - кое от двете е за предпочитане. Но тя взима предвид реалността и си казва, че очевидното надали е чак толкова очевидно, колкото изглежда.

Тя задава въпроса с картините си. Новата й изложба се открива днес в бар The Gin House на “Славянска” 36 в София. Тя засяга проблема със замърсяването на околната среда.

В поредица от картини художничката съпоставя два екологични сценария, които се разиграват едновременно в наши дни. Единият представя сцени на хармония между човека и заобикалящата го среда, а другият показва грозния резултат от немарливото отношение към природата.

“В момента ние сме между два свята: единият е красив, а другият е мръсен. От нас зависи коя от двете картини ще надделее за в бъдеще”, каза Карла за Свободна Европа.

Чрез двойните изображения художничката скъсява дистанцията между двата свята и така приканва публиката към съпоставка между тях.

“Като творец мой дълг е да покажа тази гледна точка, с което да се опитам да повлияя поне на малък кръг от хора”, казва тя.

Карла е на и е израснала в семейство на художници. Започва да рисува активно на 15-годишна възраст. Днес създава не само произведения на живописта, но и кинотворби, а има и опит в музицирането и театъра. От 14 години се занимава с балет.

“Докосвала съм се до много форми на изкуство. Балетът конкретно изгражда култура и дисциплина. Още повече, че от различните движения може да ти хрумне нещо съвсем ново в изобразителното изкуство”, казва тя.

Зад гърба си Карла вече има една самостоятелна и две съвместни изложби. Въпреки пандемията и хроничното пренебрегване на изкуствата от страна на държавата, тя гледа оптимистично на бъдещето на изкуството в България.

“Винаги ще има жажда за изкуство. Обществото ни не може да съществува без култура, защото тя изгражда възгледите ни и задава моралния ни компас”, смята тя.

XS
SM
MD
LG