Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поръчки без конкурс за 4,7 млрд. лева. Комисията на Манолова не получи документи, изискани от държавни фирми


Председателката на комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ Мая Манолова по време на заседанието в понеделник, 10 май 2021 г.
Председателката на комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ Мая Манолова по време на заседанието в понеделник, 10 май 2021 г.

Множество нарушения на конституционния ред и законите бяха откроени от депутатите по време на заседанието на Комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ в понеделник.

Всичките засягат отношенията между държавата и строителния бранш и показват, че държавни дружества не предоставят информация, изискана от парламентарен орган. Данните са нужни, за да се провери дали около 400 фирми са получили поръчки за милиарди без конкурс.

Без информация за парламентарния орган

Три държавни дружества все още не са предоставили информация, която им е поискана от комисията. Това са "Автомагистрали", "Булгартрансгаз" и Българската банка за развитие (ББР).

Данните не са изпратени, защото са в обем от над 1 милион и 200 хил. страници, каза директорът на "Автомагистрали" Стоян Беличев, който се яви пред комисията. Не получихме информация кога, как и къде да предоставим това, добави той.

Беличев беше подкрепен в това твърдение от регионалната министърка Петя Аврамова, която също присъстваше по време на заседанието.

Депутатът Калоян Янков от "Демократична България" поиска да бъдат сезирани ресорните министри, включително и бъдещите служебни, които да вземат отношение за това, че изпълнителните директори на държавни фирми не изпълняват закона и го нарушават. По закон те са длъжни да предоставят исканата информация на депутатите.

Поръчки без конкурс

Един от поводите за изслушване на регионалния министър и шефовете на държавни дружества беше предположението, че стотици фирми може да са получили поръчки за близо 5 милиарда лева без конкурс. Това стана ясно от думите на председателката на комисията Мая Манолова.

Според членове на комисията Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ) е сключила договори с държавната компания "Автомагистрали". Компанията, на свой ред, е отдала 87% от дейността си на около 400 фирми подизпълнители без обществена поръчка.

Стойността на проектите е 4.7 млрд. лв.

Това е и проверката, която комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ е искала да извърши и за която не е получила документи от трите държавни дружества, към които се е обърнала.

Според регионалната министърка Петя Аврамова компанията "Автомагистрали" е получила договорите от АПИ чрез така нареченото "вътрешно възлагане" или "вътрешен конкурс" (in house). Тя каза, че такава възможност е предвидена в Закона за обществените поръчки.

Аврамова определи това възлагане на дейности като обичайна практика в строителния бранш". Тя не оспори числото 400, отнесено към броя на фирмите, получили поръчки без конкурс, а каза само, че те не отговарят на определението "наши [на ГЕРБ] фирми".

Тезата, защитавана от председателката на комисията Мая Манолова, се състоеше в това, че сред 400-те облагодетелствани фирми има само десетина строителни. Тя изброи имената им - "ПСТ Груп", "Инфра строежи", "Грома холд", ГБС, "Хидрострой", "Галчев инженеринг", "Пътища и мостове", "Щрабаг", "Пътстройинженеринг".

Според Манолова останалите фирми са за канцеларски материали.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG