Връзки за достъпност

Извънредни новини

АЕЖ призова служебния кабинет да възстанови бюджета на националното радио


Българското национално радио
Българското национално радио

Служебното правителство, назначено във вторник от президента Румен Радев, да възстанови в пълен размер бюджета на БНР, който през последните месеци беше орязан на два пъти от третия кабинет на Бойко Борисов. Това призовава Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ).

През март Министерският съвет взе решение да намали бюджета на националното радио с 450 000 лв. с мотива, че тези средства са необходими на държавата за справяне с епидемията от коронавирус. Преди седмица БНР съобщи, че правителството в оставка го е уведомило за ново орязване на бюджетната субсидия – този път с 388 000 лв. Второто решение е от април.

„Принуден съм да намалявам оперативни разходи на БНР за 40 работни места“, реагира генералният директор на обществената медия Андон Балтаков.

Тогава той посочи, че ще поиска от парламента да наложи мораториум върху възможността за намаляване на бюджета на радиото. По думите на Балтаков за разлика от БНТ, чиято субсидия беше увеличена с 20 млн. лв., националното радио плаща задълженията си, натрупани от предишни ръководства, с бюджета, който намалява през месец.

БНР се оказа единствената обществена медия с намалена субсидия, след като БТА също получи увеличение от 2.75 млн. лв. за покриване на целеви нужди.

„Това е очевидна несправедливост, която е възможно да показва и отношението на бившите управляващи към БНР като медия. Тази несправедливост може да бъде поправена от служебния кабинет“, се казва в позиция на АЕЖ по темата, разпространена в сряда.

Според асоциацията е дошъл моментът за реформиране на „принципите на финансиране на обществените медии в България“, така че те да не са толкова зависими от волята на управляващите.

Оттам подчертават, че националните телевизия, радио и телеграфна агенция трябва да бъдат „изключени от последващи редукции на бюджетите заради мерките срещу COVID-19“. Подобен призив отправи и общественият съвет на БНР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG