Връзки за достъпност

Извънредни новини

Михаил Белчев, за когото музиката е изпята поезия 


Михаил Белчев по време на връчването на наградите "Икар" на 11 май 2021 г.
Михаил Белчев по време на връчването на наградите "Икар" на 11 май 2021 г.

Той е написал едни от най-емблематичните български песни, текстовете на които са отпечатани в съзнанието на поколения българи. "След десет години", „Жалба за младост“ и "И утре е ден“ са само три от над 200 песни с автор Михаил Белчев.
Тази седмица той беше отличен за изключителен принос към музиката от Гилдията на музикалните артисти. Отличието беше връчено по време на церемонията за наградите "Икар" в Народния театър “Иван Вазов”.

Михаил Белчев е емблема на българската естрада. Той е композитор, режисьор, но най-вече текстописец и изпълнител на стотици песни.

Роден на 13 август 1946 г. в София, Белчев учи в Минно-геоложкия университет. Изненадваща стъпка към сферата на изкуството прави, когато заминава за Санкт Петербург, където учи телевизионна режисура.

Първоначално музиката за него е хоби. Но бързо се оказва призвание. Днес той е на сцената от над 50 години. Автор е на множество текстове, които са изпълнени от имена като Лили Иванова, Йорданка Христова, Георги Христов.

Обича да нарича себе си “измисляч на думички” и държи неговите текстове да звучат като "изпята поезия".

Песните, които е създал, носят своя собствена история. Текстът на шлагера “След десет години” например е в памет на Владимир Заимов, негов съученик и приятел, който загива в самолетна катастрофа.

Друга песен на Белчев пък сякаш случайно го събира със съпругата му Кристина. Два дни след като тя чува “Самота”, те се запознават и остават заедно до днес. С нея той има син, Константин Белчев, който също става музикант.

Белчев е изцяло отдаден на френския жанр шансон, типичен за българската естрада.

Пише и поезия, която е издадена в стихосбирките “В полумрака на спомена” и “Ти ме повика, живот”.

Работил е и като артист и солист в Главна Дирекция „Българска музика“, както и като режисьор в дирекция „Художествено-творческа дейност“ на НДК, „Концертно-артистичен център“ при Mинистерство на културата и в национален пресклуб „София Прес“.

За своята музика Белчев получава девет награди от фестивала „Златният Орфей“, от които една е за цялостно творчество (1996 г.). От 2018 г. е и носител на първа степен на ордена “Стара планина”.

XS
SM
MD
LG