Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дуа Липа, която иска справедливо заплащане за медиците, а не ръкопляскане


Дуа Липа
Дуа Липа

“Добре е, че ръкопляскаме на медиците, но трябва да им осигурим и справедливо заплащане”. С тези думи 25-годишната певица Дуа Липа прие тазгодишната наградата BRIT за най-добър соло изпълнител.

Публиката на събитието се състоеше от 4000 души, много от които бяха медицински работници с принос за борбата срещу пандемията от коронавирус.

Липа посвети своите награди на дейм Елизабет Анионву. Анионву е чернокожа, има “звездна кариера на медицинска сестра и борец срещу расовата дискриминация”, каза Дуа Липа. Според нея ръкоплясканията не са достатъчен израз на признателност за труда, който медицинските работници в Обединеното кралство полагат.

Дуа Липа е родена в Лондон в семейството на албански косовари от Прищина. Родителите й се завръщат в Косово през 2008, когато държава обявява своята независимост. Липа заминава обратно за Обединеното кралство, когато е на 15 години, за да се занимава с музика.

През следващите няколко години набира популярност със записи на свои изпълнения в дигиталните платформи YouTube и SoundCloud. През 2013 г. певицата подписва договор със световното продуцентско студио Tap Management и бързо набира популярност.

“Винаги съм била упорита и съм се борила за това, което искам да постигна. Музиката не е просто увлечение. Тя е моята съдба”, каза Липа в интервю за Los Angeles Times.

Наградите BRIT са най-престижното годишно отличие за поп музика в Обединеното кралство, а Дуа Липа спечели и статуетката за най-добър албум, който е озаглавен “Носталгия в бъдеще време”.

Изпълнителката има и 8 номинации за американските награди Grammy, от които е спечелила три - за най-добър млад изпълнител; най-добър танцов клип за 2018 г.; както и за най-добър вокален поп албум за 2020 г.

Триумфът на Дуа Липа на наградите BRIT беше кулминацията на първото голямо музикално събитие на закрито с публика на живо в Лондон от повече от година.

Церемонията имаше две основни послания: първо, че пандемията от коронавирус не е пречупила духа за забавление на англичаните и второ, че младите звезди на музикалната сцена в Обединеното кралство са готови да се борят срещу социалните неравенства, които пандемията изложи на показ.

XS
SM
MD
LG