Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел засилва ударите в Газа, но спря своя сухопътна офанзива


Израел бомбардира Газа с артилерия и въздушни удари в ранните сутрешни часове на 14 май в отговор на нов залп от ракети, изстреляни от анклава. В същото време израелската армия спря сухопътната си офанзива, която обяви по-рано.

Малко след полунощ се появи официално съобщение, че израелски войски са влезли "вътре" в ивицата Газа. Това беше потвърдено и от говорителят на армията Авихай Едри пред АФП.

Два часа по-късно обаче беше публикувано "уточнение", че в Газа "няма войници". Потърсен от АФП, армейският говорител обясни ситуацията с "вътрешен комуникационен проблем". Телевизия "Скай нюз Арабия" също съобщи, че сухопътните сили на израелската армия още не са навлезли в Газа.

Преди това от израелската армия съобщиха, че са нанесли удар по щаба на вътрешната сигурност и оръжеен склад на Хамас в Газа.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в своя официална декларация, разпространена от канцеларията му, че операцията в сектора Газа ще продължи толкова, колкото трябва, за възстановяване на мира и сигурността. По думите му движението Хамас ще бъде заставено "да плати много висока цена".

Началото на израелската атака в петък сутринта беше предшествано от безредици и сблъсъци с полицията в няколко израелски градове, предаде БТА.

По информация на в. "Таймс ъв Израел" в град Лод протестиращи са подпалили синагога. Силите на полицията, които още през деня в четвъртък блокираха улиците между арабските и еврейските райони в града, не са успели да удържат тълпата. Съобщава се за ранени служители на реда и на много местни жители. Прострелян е бил служител на службата на спешна помощ.

В Тел Авив са били арестувани крайнодесни активисти, заподозрени в нападение срещу служители на телерадиокорпорацията "Кан". В град Ум ел Фахм арабски демонстранти са нападнали еврейско семейство с деца. Полицаи и местни жители успели да ги спасят и да ги откарат в болница. Вълна от насилие има и в Хайфа и Яфа.

Ескалацията на насилие в региона през тази седмица отне живота на поне 100 души, включително деца, от палестинска страна и на седем души в Израел. Съветът за сигурност на ООН е насрочил заседание за 16 май за разглеждане на конфликта.

Как се стигна до ново напрежение между Израел и Газа
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG