Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдебни изпълнители започнаха да описват имуществото на Радио Свободна Европа в МоскваСлужители в московското бюро на Радио Свободна Европа
Служители в московското бюро на Радио Свободна Европа

Службата на съдебните изпълнители на Русия е започнало изпълнително производство срещу руската редакция на Радио Свободна Европа заради неплатени глоби, натрупани заради нарушаване на местния спорен Закон за чуждестранните агенти. Съдебни изпълнители са започнали да описват оборудването на московското бюро на медията, но без да пречат на работата му.

От началото на годината руският медиен регулатор Роскомнадзор е внесъл в съда около 520 протокола за нарушения на Радио Свободна Европа. Медията обаче отхвърля обозначението "чуждестранен агент" и отказва да се съобразява с изискването да слага такъв етикет на всички публикувани статии или излъчени телевизионни репортажи и предавания. Към момента натрупаните глоби възлизат на коло 70 милиона рубли или 950 000 долара.

В тази връзка Радио Свободна Европа подаде жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург с аргумента, че руските власти използват Закона за чуждестранните агенти за ограничаване на независимите медии.

Това законодателство беше прието в Русия през 2012 г. и оттогава нееднократно е допълвано. То изисква неправителствените организации, които получават чужда финансова помощ и, за които Кремъл смята, че се занимават с политическа дейност, да бъдат регистрирани, да се идентифицират като „чуждестранни агенти“ и да им бъдат правени одити.

Радио Свободна Европа определя налаганите от Роскомнадзор глоби като „финансирана от държавата кампания за принуда и сплашване“, а според Държавния департамент на САЩ те са „непоносими“. Международната правозащитна организация Хюман Райтс Уоч пък смята Законът за чуждестранните агенти има за цел „да демонизира независимите организации“.

Радио Свободна Европа е редакционно независима медийна компания, финансирана с безвъзмездна помощ от Конгреса на САЩ чрез Американската агенция за глобални медии. Всяка седмица близо 7 милиона души имат достъп до новинарските портали на медията в Русия.

XS
SM
MD
LG