Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Обстрел с яйца и краставици". Как премина първият Бургас Прайд


В събота в Бургас се проведе първият Прайд в града
В събота в Бургас се проведе първият Прайд в града

Знамето, което символизира гей общността, беше изгорено по време на първия гей прайд в Бургас, а участниците в него бяха замеряни с яйца от протестиращи срещу проявата.

В събота в града се проведоха едновременно Бургас Прайд и събитие, обявено като Парад на хетеропривържениците. Напрежението между участниците в двете паралелни прояви нарастваше през целия следобед, съобщава БНР. Над 300 полицаи охраняваха събитията.

В първия прайд в Бургас участие взеха няколко десетки местни граждани, както и други, пристигнали от София, за да подкрепят демонстрацията, призоваваща за край на хомофобията и признаване на правата на ЛГБТИ общността.

Според БНР в контрадемонстрацията участие са взели около 300 души. По данни на общественото радио въпреки присъствието на полицията, те са замеряли с яйца и крастваици присъстващите на Прайда, а накрая организаторът на протеста е запалил и знамето, символ на гей общността.

Един от участниците в Прайда, Владислав Петков, потвърди пред Свободна Европа, че участниците са били "обстрелвани" с яйца и краставици. "Понякога се налага да защитаваме равнопоставеността с телата си", каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG