Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министерство на здравеопазването въвежда нов ред за ваксиниране по възрастови групи


Ваксините ще се доставят с приоритет на личните лекари
Ваксините ще се доставят с приоритет на личните лекари

Министерство на здравеопазването (МЗ) публикува заповед с нови правила за реда за ваксиниране. Приоритет при доставката на ваксини ще имат личните лекари.

Ваксините ще се доставят всеки понеделник на база на предварително заявени от всеки общопрактикуващ лекар количества и вид, в зависимост от наличностите.

Личните лекари и ваксинационните центрове ще имунизират граждани на възраст над 60 г. от понеделник до четвъртък. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записване.

Във вторник регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната трябва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG