Връзки за достъпност

Извънредни новини

55 часа работа на седмица повишават риска от ранна смърт, сочи проучване на ООН


През 2016 г. 488 млн. души в целия свят са били принудени да работят над 55 часа седмично
През 2016 г. 488 млн. души в целия свят са били принудени да работят над 55 часа седмично

Рискът от ранна смърт, причинена от сърдечни болести и инфаркт, е по-висок за хора, които работят над 55 часа седмично. Това показва доклад на Организацията на обединените нации (ООН).

Изследването е направено от Световната здравна организация (СЗО) и Международната организация на труда (МОТ) и е публикувано на 17 май в изданието Енвайрънмънт Интернешънъл. То е първото глобално проучване на рисковете за живота и здравето, асоциирани с дългите работни часове. Докладът е фокусиран върху предпандемичните години (2000-2016) и събира данни от десетки проучвания, включващи стотици хиляди участници.

"Работата от 55 часа или повече на седмица е сериозна заплаха за здравето," каза Мария Нейра, директор на отдел околна среда, климатични промени и здравеопазване към СЗО. "Време е всички - правителства, работодатели и служители - да отворим очи за факта, че дългите работни часове могат да доведат до ранна смърт."

Според данните броят на смъртните случаи, причинени от сърдечни болести, свързани с превишено работно време, се е увеличил с 42%, докато числата за инфаркт са скочили с 19%.

Само през 2016 г. 488 млн. души в целия свят са били принудени да работят над 55 часа седмично, в резултат на което 398 000 са починали от инфаркт, а 347 000 - от сърдечни болести, сочи докладът. Според него хората от западния тихокеански регион, югоизточна Азия, мъжете и възрастните хора са от по-засегнатите групи.

Проучванията показват и че пандемията от коронавируса ускорява последствията от превишеното работно време. Тя е "променила значително начина, по който много хора работят", каза Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. Според него "дистанционната работа се е превърнала в норма в много индустрии, често замъглявайки границите между дома и работата".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG