Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън подкрепи "правото на Израел на самоотбрана" и настоя за спиране на огъня в Газа


Джо Байдън
Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, че подкрепя прекратяване на огъня между Израел и ислямисткото движение Хамас, което контролира ивицата Газа, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"Президентът изрази подкрепата си за прекратяване на огъня и засегна въпроси, свързани с взаимодействието на САЩ с Египет и други партньори за постигането на тази цел", се казва в изявление на Белия дом.

Според световните агенции Байдън е потвърдил пред Нетаняху "правото на Израел на самоотбрана" и е призовал еврейската държава да положи “всички възможни усилия за защитата на невинни мирни жители".

Конфликтът започна миналия понеделник след седмици на нарастващо напрежение между израелци и палестинци в Източен Ерусалим, което доведе до сблъсъци на свещени места, почитани и от мюсюлмани, и от евреи. Най-малко 220 са жертвите на сблъсъците, като 212 са починали в Газа, сред които и 61 деца, а на израелска територия - 10 души, включително две деца.

Израелските лидери твърдят, че военната кампания в Газа ще продължи, а въоръженото крило на групировката „Хамас“ обеща да изстрелва още ракети в отговор на въздушните удари на израелската армия.

След заседание ООН предупреди за влошаваща се хуманитарна ситуация, защото насилието е принудило най-малко 40 хиляди души да напуснат домовете си в засегнатите райони.

Най-смъртоносният ден. Конфликтът между Израел и палестинците продължава
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG