Връзки за достъпност

Извънредни новини

Административният съд в София отмени глобата, наложена на "Хиполенд"


След проверките в "Хиполенд" миналата година, търговската верига беше подкрепена от протестиращите. Снимката е архивна.
След проверките в "Хиполенд" миналата година, търговската верига беше подкрепена от протестиращите. Снимката е архивна.

Административният съд София град (АССГ) отмени глобата, наложената от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на веригата за продажба на детски играчки "Хиполенд", съобщи във вторник в. “Сега”.

Финансовата санкция беше наложена в края на миналата година. И беше предшествана от публичен скандал, след като собствениците на фирмата се включиха активно в гражданските протести с искане за оставката на правителството и главния прокурор от лятото на 2020 г.

Сега съдът обявява, че веригата “Хиполенд” не е нарушила Закона за защита на конкуренцията със заблуждаваща потребителите реклама, а КЗК е тълкувала превратно фактите, за да наложи санкцията от 124 590 лв. Ето защо комисията трябва да плати "Хиполенд" 4100 лв. такси и разноски по делото.

Скандалът около “Хиполенд” се разви след протеста, обявен като "Велико народно въстание" на 2 септември миналата година. Тогава собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев се възмути публично от полицейското насилие. Той разказа как синът му е бил напръскан с лютив спрей от полицията по време на демонстрацията.

Два дни по-късно няколко институции започнаха мащабна акция в офисите и маганизите на компания в търсене на нередности. Два месеца по-късно, през ноември, КЗК съобщи, че налага глоба на "Хиполенд". Мотивът на регулатора беше, че търговецът е заблудил потребителите си.

Ставаше въпрос за с рекламна кампания за намаление с 40% на играчки с марка Lego. Оказа се, че във връзка с тази кампания в КЗК е постъпил сигнал, в който се твърди, че продукт от промоцията не е бил наличен, а на сайта на дружеството не е ясно означено, че продуктите в промоцията са ограничени количества.

От веригата оспориха констатациите на КЗК с аргумента, че въпросният продукт не е бил наличен в един единствен магазин, но в други представителства на веригата закупуването му е било възможно.

В решението си съдия Георги Николов пише, че за да се приеме, че една реклама е заблуждаваща тя трябва да има подвеждащо послание, което да повлияе на икономическо поведение на хората и да нанесе вреди на конкуренцията. Съдията приема, че на потребителите в сайта на "Хиполенд" коректно се предоставя информация за наличностите.

Решението на съда може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG