Връзки за достъпност

Извънредни новини

Александър Дунчев е новият директор на Изпълнителната агенция по горите


Александър Дунчев

Природозащитникът Александър Дунчев е новият директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Новината първо съобщи БНР. Официално съобщение от Министерството на земеделието, храните и горите няма, но името и снимката на Дунчев вече са публикувани на сайта на ИАГ.

Дунчев е известен природозащитник. Започва да се бори за опазването на горите като експерт в природен парк “Витоша”, продължава като такъв в неправителствената организация WWF, а последно беше началник отдел в “Югозападно държавно предприятие”, което е част от агенцията по горите.

Дунчев води от години кампания за опазване на горите в България. Като такъв той беше Човек на деня в рубриката на Свободна Европа на 21 април тази година.

Александър Дунчев е инженер-лесовъд по образование и част от експертния екип на организацията "Зелени закони". Участва в проекти за картиране и опазване на вековните гори в България, разследване на нарушенията в горите, съвместяване на природозащитните изисквания в лесовъдската дейност и подобряване на горското законодателство.

Анализ на "Зелени закони" показа, че близо 10 на сто от горите в България са застрашени от изсичане, защото се намират в земеделски земи и не се водят "гори". Става дума за близо 4 млн. дка, които фигурират в кадастъра като ниви, ливади или пасища.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG