Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Това е Уотъргейт”. Демократична България иска Бойко Рашков да провери подслушвани ли са 32 политици


Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов
Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов

Три звена в службите за сигурност са подслушвали 32-ма висши политици в България, като в това число влизат както партийни лидери, така и водачи на листи на отминалите парламентарни избори на 4 април. Такава информация съобщи пред Свободна Европа съпредседателят на "Демократична България" и лидер на ДСБ ген. Атанас Атанасов. Той се позова на свой “сигурен източник” и каза, че “информацията е напълно достоверна, за да я изнесе публично”.

Поводът Атанасов да бъде потърсен е негово изказване пред БНР в четвъртък. В интервю за обществото радио той каза, че “в три звена на специалните служби се извършва злоупотреба със специални разузнавателни средства (СРС)”, а целта е да бъдат следени политически дейци.

Потърсен за подробности от Свободна Европа Атанасов каза, че става дума за отдел “Вътреша сигурност” в МВР, дирекция “Контратероризъм” в ДАНС и звеното отново за контратериризъм към Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

“Тези 32-ма политици са разпределени към трите звена и се знае кой къде е следен”, каза Атанасов. Според неговите данни 12 души са подслушвани от “Вътрешна сигурност”, други 12 от ДАНС, а останлите осем човека от ГДБОП.

Съпредседателят на "Демократична България" не каза имената на подслушваните.

“Апелирам служебния вътрешен министър да извърши проверка, за да се освети този скандал. Това е Уотъргейт, разбирате ли?”, коментира Атанасов.

Свободна Европа потърси за коментар вътрешния министър Бойко Рашков, но той не отговори на телефонните позвънявания. От ДАНС отказаха коментар по случая.

В началото на седмицата пред бТВ Рашков съобщи, че шефовете на специалните служби са в дълги отпуски. Става дума за председателите на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) и Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Впоследствие се оказа, че председателят на ДАТО Цветан Китов е в кратък, платен отпуск, а шефовете на ДАНС и ДАР са в неплатена почивка до началото на септември.

Рашков заяви, че подобно нещо е недопустимо, а ден по-късно служебният министър-председател Стефан Янев поиска прекратяване на отпуските. Впоследствие в медийни публикации се появи информация, че председателят на ДАНС Димитър Георгиев е подал оставка в сряда. От ДАНС казаха пред Свободна Европа, че това не е вярно.

XS
SM
MD
LG