Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Да произнесем АBSOLVO TE!”. Георги Бърдаров, който приканва читателите си към прошка


Георги Бърдаров. Снимка личен архив
Георги Бърдаров. Снимка личен архив

“Уверен съм, че прошката, която си дават героите в романа ми, е единственият изход от безумния арабско-израелски конфликт, който и в този момент взима поредните невинни жертви. Всички те и всички ние имаме нужда да произнесем АBSOLVO TE!”

Това е посланието, което писателят Георги Бърдаров отправи към своите последователи във Фейсбук, след като обяви, че романът му “АBSOLVO TE” (в превод от латински заглавието означава "Освобождавам те от вина") е спечелил една от тазгодишните награди за литература на Европейския съюз от квотата на България.

Резюме, публикувано в сайта на European Union Prize for Literature (EUPL), описва романа като “сбор от четири сюжетни нишки, които изследват философски въпроси, свързани с идеите за престъпление, наказание и прошка.”

Действието в романа се развива паралелно в два исторически периода. Единият от тях обхваща Холокоста, а другият - конфликта между Израел и палестинците през 70-те и 80-те години на 20 век.

Убеждението, с което всеки един от героите на романа защитава себе си, е обединяващата тема. Посланието, което авторът отправя, е свързано с нуждата от това взаимно да прощаваме своите грешки.

„Самият аз прощавам много трудно. Досега съм направил много грешки и когато се връщам към тях, разбирам колко съм бил слаб, за да се поддам. Чрез този роман исках да се пречистя”, каза Бърдаров при представяне на "АBSOLVO TE" организирано от сайта “Аз чета” и Регионална библиотека „Христо Ботев”.

Освен писател, Георги Бърдаров е и доцент, д-р в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, зам.-декан на Геолого-географския факултет и ръководител на катедра „Социално-икономическа география”. Преподава в областта на демографията и етно-религиозните конфликти, както и в тази на публичното говорене.

През 2015 година Бърдаров спечели писателското риалити шоу на БНТ “Ръкописът”. Това доведе до публикуването на дебютния му роман “Аз още броя дните”. Книгата, написана по действителен случай, разказва любовната историята на бошняк и сръбкиня по време на обсадата на Сараево през войната в Босна.

Въпреки тежката тематика на своите книги, Бърдаров определя себе си като оптимист.

“Весел човек (съм) и до болка съм влюбен в живота. Затова винаги съм се борил – защото искам да имам още секунда живот”.

XS
SM
MD
LG